To Regenerate – High Street, Penge

The reconfiguration and change of use to ground floor mid terrace property on High Street Penge. The existing ground floor commercial unit had been vacant for over two years and there was no viable new commercial use. The wider terrace is subject to similar commercial vacancies, with alternative uses required to protect the buildings long term future. As such a change of use application was sought to convert the existing commercial unit to residential and enlarge the rear residential unit.

A rigorous approach was adopted to both justify to loss of commercial and replacement with high quality residential apartments that both met and exceeded the housing policy requirements. The existing site provided a complex opportunity, with a deep plan and party walls to both sides. The solution to ensure high quality amenity, was to provide open plan layouts and create small courtyard spaces to both bedrooms, providing sunlight, ventilation and external amenity space deep within the plan.

The scheme provides a significant area increase to ground floor accommodation, an a additional residential apartment and provides greater activity to the street frontage.

%d bloggers like this: